A new development plan puts Brasov’s old town hall at the center of city life


A new development plan puts Brasov’s old town hall at the center of city life

The square has not been redeveloped since the 1980s and choosing the right project was very important

This week, the authorities of Brasov, Romania, announced a new project to redevelop the city’s central square located in front of the old city hall building, which is currently the history museum. The project which won the public tender proposes to cover the square with large chestnut trees which will provide shade and make it more attractive as a leisure area.

At the same time, Sfatului Square has often been used as a seasonal market space and the project aims to enhance this aspect of the space. She calls for the City Hall building to become the centerpiece of the market by opening it up to the public.

The old town hall building will become an active part of city life

The old Brasov City Hall building is somewhat awkwardly placed at an angle in the middle of the square and is currently the definitive focal point of the space. At the same time, there is a street running through Sfatului, dividing the space and inviting the noise and chaos of the hustle and bustle of daily life in this otherwise quiet and pristine part of Brasov.

According to a city statement, once the redevelopment is complete, the street will be closed and become part of the plaza. The building of the History Museum will also be part of the market. In fact, the building is intended to be the centerpiece of the seasonal markets that are regularly held in the square.

A sensitive subject for the city

According to Mayor Allen Coliban, Sfatului Square has not seen major redevelopment since the 1980s, which made choosing and implementing the right project a particularly delicate process. He explained that due to the square’s longevity in public perception, many citizens of Brasov were very attached to it, including himself.

He continued: “Piata Sfatului is the most complex element that makes up the heart of Brasov. It is a place very emotionally linked to the memory of many inhabitants of Brasov. I remember when I was a student, I used to go back to Brasov on the weekends, and before returning home, I would go to the Council Square to just breathe and feel the vibration and the historical past of the city. I think that the intervention proposed by the winning project is a discreet intervention, very sensitive and which amply deserves the first prize.

Previous India's National Cyber ​​Security Strategy: Features and Implementation
Next Uniting Launches Rental Skills Education Program to Prevent Cycles of Homelessness | The mail